بین مردم باوری رو به رشدی وجود دارد که به دلیل شیوع بیماری های عفونی، میکروب ها باید کشته شوند. وجود این باور و محدودیت زمانی برای نظافت منظم و رعایت بهداشت دست، باعث روی آوردن بیش از حد به ضدعفونی کننده ها شده است. ضدعفونی کننده هایی که میتوانند با مصرف بیش از اندازه، باعث بروز خطرات برای عموم شوند.

ضدعفونی کننده ها شوینده نیستند.

آنها سموم دفع آفت هستند که برای کشتن یا غیر فعال کردن میکروب ها طراحی شدند. بنابراین محصولی نیستند که از آن به مقدار زیاد استفاده کرد. استفاده بیش از حد از ضدعفونی کننده ها، میتواند به وجود آمدن میکروب هایی مقاوم در برابر ضدعفونی کننده ها یا نوع خاصی از آنها را به همراه داشته باشد. باکتری ها، قارچ ها و ویروس ها نقش مهمی در سلامت انسان دارند. میکروب ها هم کاربرد مفید و هم اثرات منفی دارند. تولید کنندگان ضدعفونی کننده ها اغلب دیدگاه منفی از میکروب ها و اثرات احتمالی آن ها بر سلامتی را برای ایجاد هشیاری عمومی را نشان میدهند. این مورد از میل به افزایش فروش محصولات آنتی باکتریال این شرکت ها ناشی میشود.

چه موقع ضد عفونی لازم است؟

زمانی به ضد عفونی نیاز است که حوادث شامل آلودگی های استفراغ، مدفوع، مایعات بدن و خون باشند. در نظافت برخی سطوح بهداشتی حمام، آماده سازی مواد خوراکی و مراقبت از کودکان هم از ضدعفونی کننده استفاده میشود. ضد عفونی کننده ها برای استفاده روزانه به غیر از سطوح پرخطر و در مواردی که طبق مقررات لازم باشد توصیه نمیشوند.

سطوح قبل از ضدعفونی کردن، باید تمیز شوند

گرد و خاک، اثر ضد عفونی کننده را کمتر می کند. تمام آلودگی ها و سایر مواد زائد باید از یک سطح حذف شوند، تا مواد ضد عفونی کننده با میکروب ها در تماس باشد و آنها را از بین ببرند. این ذرات میتوانند روی میکروب ها را بپوشانند، مواد ضد عفونی کننده را جذب کرده و ماهیت شیمیایی آن ها را تغییر دهند. تمیز کردن مکرر و صحیح از سطوح پر کاربرد و پرخطر با تجهیزات مناسب میکروب ها را از بین می برد.

سطوح پرخطر، مکان هایی هستند که احتمال بروز حوادثی که با خونریزی، تماس برخی مایعات با پوست و فضولات با بدن وجود دارد. سطوح پر کاربرد، سطوحی هستند که در طول روز به طور مکرر مورد استفاده قرار مگیرند. دستگیره درب، شیر آب، نرده ها، میز ها از جمله این موارد هستند. مناطقی که فقط یک نفر با آن در ارتباط است مانند صفحه کلید رایانه شخصی، در این دسته سطوح قرار نمی گیرند. تی ها و پارچه های میکروفیبر در از بین بردن 99٪ میکروب ها، موثرند. برای از بین بردن میکروب ها میتوان از دستگاه های بخارشو نیز استفاده کرد.

آیا میتوان سطوح را به طور هم زمان، نظافت و ضدعفونی کرد؟

پاک کننده ها ضدعفونی نمیکنند و ضدعفونی کننده ها هم تمیز نمیکنند. اما تجهیزاتی وجود دارند که طبق نظر سازمان حفاظت محیط زیست (EPA) میتوانند هم زمان برای نظافت و ضدعفونی کردن مورد استفاده قرار گیرند. این تجهیزات حاوی هر دو موادی برای نظافت سطوح و ضدعفونی کردن آنها هستند.

استفاده بیش از حد ضدعفونی کننده ها

برخی از مشکلاتی که استفاده بیش از حد ضدعفونی کننده ها ایجاد میکنند

  • بروز مشکلات حاد و مزمن بهداشتی با مصرف زیاد ضدعفونی کننده ها مرتبط است.
  • موادی مانند اسید ها، آمونیاک، سفید کننده ها و ضد عفونی کننده ها محرک آسم هستند.
  • برخی از تحقیقات علمی استفاده از بعضی ضدعفونی کننده ها را به مشکلات ناباروری ارتباط میدهند.

از جمله مشکلاتی زیست محیطی ناشی از مصرف بیش از اندازه ضد عفونی کننده ها

  • باقیماندن مواد ضدعفونی کننده در لوله های تخلیه و فاضلاب ها ممکن است شرایط رشد میکروب های مقاوم در برابر ضد عفونی کننده ها را فراهم کند.
  • باکتری های مقاوم ایجاد شده در پسماند های تصفیه فاضلاب میتوانند منجر به بیماری هایی مقاوم در برابر آنتی بیوتیک ها شوند.
اشتراک:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *